Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Župe, crkve i groblja

Župa Janjina Župa Sv. Antuna Opata Pustinjaka u Trsteniku Crkve Groblja

ŽUPA SV. ANTUNA OPATA PUSTINJAKA U TRSTENIKU

Župniku Janjine dana je na upravljanje i župa svetog Antuna Opata Pustinjaka u Trsteniku. U župnoj crkvi se redovno vrši bogoslužje kojeg obnaša župnik iz Janjine.
U župnoj crkvi je netom obnovljena i konzervirana, te na svoje mjesto, na glavnom oltaru, postavljena oltarna pala (slika) s likovima sv. Antuna Opata Pustinjaka i sv.
Antuna Padovanskog. Slika je obnovljena sredstvima župljana. Obnovu je izvršila restauratorska radionica u Dubrovniku.

NOVI KAMENI OLTAR u crkvi sv. Antuna Pustinjaka u Trsteniku
U posljednje vrijeme je mnogo učinjeno na obnovi crkve sv. Antuna Pustinjaka u Trsteniku. Postavljeno je novo krovište, vrata i prozori, nabavljene hrastove klupe, stavljeni zastori i zavjese kao i tepisi i staze. Prošle godine je u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku renovirana i restaurirana oltarna pala (slika), ulje na platnu, na kojoj dominiraju likovi B. D. Marije, sv. Antuna Padovanskog i sv. Antuna Pustinjaka. Kameni oltar prema puku pokazao se neprikladnim pa je pred Božić postavljen novi kameni oltar, dar obitelji Vuleta iz Trstenika, odgovarajućih dimenzija, a blagoslovio ga je pred misu Polnoćku župnik don Marko Stanić. Oltar je izrađen u kamenorezačkoj radionici Iva Miškovića u Topolom - Imotici.

OBNOVLJENI KIPOVI u crkvi sv. Antuna Pustinjaka u Trsteniku
Na pročelju prezbiterija crkve sv. Antuna Pustinjaka u Trsteniku, koja je iz početka XVIII. stoljeća, dominiraju dva kipa: s lijeve strane, gledano od ulaza, je kip Gospe od Ruzarija, a s desne strane kip sv. Terezije od Djeteta Isusa. Zubom vremena su kipovi izgubili na svojoj ljepoti, a nepažljivim rukovanjem na nekoliko mjesta su dobili oštećenja. Zato smo odlučili poslati ih u Dubrovnik na renoviranje, što je nedavno i učinjeno.
Nije pouzdano poznato porijeklo kipova ni vrijeme nabave. Jedini sigurni podatak je natpis na podnožju kipa Gospe od Ruzarija: Josef Runowaldier Gröden - Tirol. Može se pretpostaviti da su oba kipa zajedno nabavljena, jer su otprilike iste veličine i postavljeni na baš određeno mjesto u crkvi. Zna se također, da su sredinom devetnaestog stoljeća baš u Tirolu nabavljani različiti kipovi za crkve i kapele diljem priobalja.

Kapela SV. MIHOVILA na starom groblju U Trsteniku
Staro groblje u Trsteniku, s prekrasnim obiteljskim grobnicama, krasi i kapela sv. Mihovila iz XVI. st. Prije nekoliko godina je lijepo obnovljena, ali je cijeli prostor prilično zapušten. Kapelu i groblje najviše posjećuju domoći i strani gosti, jer se s grobišta pored kapele najljepše otkriva panorama samog Trstenika. Kapela je u liturgijskoj funkciji. Misa bude na blagdan sv. Mihovila Arkanđela.


20. rujna 2006. g.

CRKVA SV. ANTUNA OPATA I PUSTINJAKA U TRSTENIKU

Na uređenju župne crkve sv. Antuna u Trsteniku posljednjih se godina dosta radilo: postavljeno je novo krovište kako na crkvu tako i na lužu (lođu), stavljena su nova ulazna vrata i prozori, uređena je vanjska fasada cijelog objekta, uređen prostor oko crkve, postavljen novi kameni oltar prema puku, renovirana glavna oltarna pala (slika) kao i velika slika sa likovima sv. Petra, sv. Nikole i sv. Lovra, renovirani kipovi Gospe od Ruzarija i sv. Terezije, nabavljene nove klupe, tepisi i staze, uređen prostor iza oltara sa ormarima što služi kao sakristija, nabavljen stol za lumine, … U noći od utorka (19. rujna) na srijedu (20. rujna), zbog prethodne vlage i trulosti, palo je u lađi crkve sv. Antuna, opata i pustinjaka u Trsteniku nekoliko kvadratnih metara stropa napunivši cijelu crkvu prašinom, malterom i komadima drvne konstrukcije. Od težine i siline udarca slomila se jedna klupa. Odmah ujutro je Luce Vuleta obavijestila o tome župnika don Marka, a on je sa crkovinarima Srećkom Vuletom i Matom Poljanićem i sa još nekoliko mještana, počeo odmah dogovor o nužnim poslovima, kako bi se crkva ponovo dovela u prvobitno stanje. Nakon dogovora i razmatranja ponuda prihvaćena je ona Vida Šiljega, poduzeća «Narona gips» iz Mokošice o saniranju cijelog stropa, kao i unutrašnjosti cijele crkve. Radovi će koštati četrdesetak tisuća kuna i započet će odmah.


22. listopada 2006. g.

POPRAVLJENA CRKVA SV. ANTUNA OPATA U TRSTENIKU

Prije mjesec dana je pao dio stropa na crkvi sv. Antuna u Trsteniku. Uz svesrdno zalaganje obitelji Vuleta i uz pomoć mnogih prijatelja Trstenika u vrlo kratkom vremenu je izrađen izvedbeni projekt i pronađeni izvođači radova. Sve je kvalitetno i propisno napravljeno. Crkva je također obojana u cijelosti pa je sada zasjala u punom sjaju. Veliki dio financijske konstrukcije podmiren je novčanim prilozima mještana, a također su pomogli i razni donatori. Radovi su trajali tri tjedna i za to vrijeme nedjeljna misa je bila u kapeli sv. Mihovila na starom groblju u Trsteniku.
Ove nedjelje se u cijeloj Crkvi slavi misijska nedjelja pa je župnik u homiliji interpretirao papinu poruku pod naslovom «Ljubav, duša misije». Kao što je za sve pozitivno u povijesti spasenja izvor u ljubavi, tako se i u svakodnevnom životu ljubav potvrđuje kao osnovni postulat bez kojega se ne može. I u obnovi crkve sv. Antuna ljubav je bila na djelu, a to je zapravo najvažnije.


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr