Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      

DON IVO PRODAN


svećenik, političar, književnik i novinar, rodio se u Janjini, 10. prosinca 1852. godine, a umro od upale pluća, 9. ožujka 1933. godine u Zadru. Pokopan je 11. ožujka 1933. godine u groblju samostana sv. Pavla na otočiću Gelavcu, nedaleko od svog životnog djela, svoje Tiskare. Pučku školu je završio u Janjini, gimnaziju u Dubrovniku, a studij bogoslovije u Zadru. 5. studenog 1876. godine zaređen je za svećenika, a zaredio ga je biskup Ivan Zaffron. Mladu misu je održao u Janjini.
Gotovo šest desetljeća don Ivo Prodan je živio i radio u Zadru, glavnom gradu tadašnje austrijske pokrajine Kraljevine Dalmacije. O njegovom radu i djelovanju u Zadru dovoljno govori činjenica da je njegovo poprsje postavljeno u perivoju Gospe od Zdravlja u Zadru.
Don Ivo Prodan je prvi koji javno prihvaća i širi pravašku misao i za sebe otvoreno govori da je starčevićanac. Vrlo mlad na dalmatinskoj političkoj sceni pohrvaćuje glasilo «Katolička Dalmacija». Utemeljuje Katoličku hrvatsku tiskaru. Pokreće i tiska brojna pravaška glasila, zalaže se za uporabu glagoljice u crkvenom bogoslužju, piše i objavljuje svoj vjersko - politički program, neustrašivo se bori za vjeru i domovinu, «Boga i Hrvatsku», okuplja prvu dalmatinsku pravašku skupinu, zagovarajući jedinstvo i samostalnost hrvatske nacije i države na temelju prirodnog i povijesnog hrvatskog državnog prava. Suprotstavlja se svakom autonomaštvu, srpstvu i nijemstvu u Dalmaciji i drugim hrvatskim zemljama, te politici Novog kursa kao i stvaranju prve zajedničke jugoslavenske države.
Bio je vođa dalmatinskih pravaša i njihov istaknuti zastupnik u Dalmatinskom saboru u Zadru i Carevinskom vijeću u Beču. I u jednom i u drugom parlamentu razvio je veoma značajnu političku i parlamentarnu djelatnost, zalažući se stalno za nacionalne, socijalne, gospodarske i političke interese hrvatskog naroda, a posebice za ujedinjenje samostalnost hrvatske države, što je bila i ostala trajna i nepromjenjiva konstanta njegove ukupne politike.
Međutim, pred kraj jedne divovske životne borbe, nakon Prvog svjetskog rata, kada je Zadar pripao Italiji, nastupaju teški dani za Prodana. Tiskaru je morao prebaciti u Preko na Ugljanu, odakle je i dalje djelovao svojim radom (1925-1929). 26. lipnja, 1930. tiskaru je Prodan prodao franjevcima samostana sv. Pavla na Galevcu, gdje je radila još deset godina. Tijekom Drugog svjetskog rata Titovi partizani su je dokrajčili, a njezine ostatke i danas pomno čuvaju fratri glagoljaši na Galevcu.
Prodanova «Hrvatska kruna», komentirajući ostvarene rezultate u prvom izbornom krugu, piše kako se ne radi o borbi između kandidata hrvatskih političkih stranaka, nego o nepromjenjivoj borbi između hrvatstva i autonomaštva; borbi u kojoj Hrvati moraju zaboraviti svoje međusobne sukobe i biti jedinstveni «svi kao jedan», jer to diktira opći ineteres hrvatskog naroda. Tko je Hrvat «mora s nama, a tko s nama neće, taj je izdajica svoga naroda, izrod i stvor dostojan prezira svega naroda, dostojan moralnih vješala» jer:

«Prošteno je zlotvorima,
zulumčaru, ubojici,
prošteno je svima, svima,
samo nije - izdajici!»

Ostavivši veliki pečat svojim političkim, književnim i novinarskim radom, don Ivo Prodan kako se i spominje u knjizi «Znameniti i zaslužni Hrvati od 925-1925. godine», vrlo je štovan i cijenjen u intelektualnim krugovima Zadra. «Don Ivo Prodan, političko djelovanje i parlamentarni rad», knjiga je o životu, radu i djelovanju don Iva Prodana, a napisao ju je dr. Marjan Diklić iz Zadra, 2003. godine.Rodna kuća don Iva Prodana


Spomen ploča ispred Zadružnog doma


Spomen ploča na rodnoj kući don Iva Prodana


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr