Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Proslava obnove crkve Male Gospe u Sreseru     PROSLAVA OBNOVE CRKVE MALE GOSPE U SRESERU
Vanjska proslava cjelovite obnove crkve Male Gospe u Sreseru bila je na svetkovinu Male Gospe 8. rujna 2006. g. Misu je, uz župnika don Marka Stanića, gvardijana franjevačkog samostana u Kuni fra Matiju Matoševića, župnog vikara u Putnikovićima don Ivicu Sinanovića i nekoliko stotina vjernika predvodio pelješki dekan don Ante Marković, jer je biskup mons. Želimir Puljić zbog obaveza bio zapriječen. U svojoj kratkoj i sadržajnoj propovijedi dekan je posebno naglasio Marijinu ulogu u djelu spasenja i potakao sve prisutne da se drže pravih vrijednosti po uzoru na B. D. Mariju. Za vrijeme mise je pjevao mješoviti zbor sv. Vlaha iz Janjine, a bili su prisutni i mnogi gosti i dobročinitelji.
Pažnju prisutnih plijenio je sklad i ljepota obnovljenog crkvenog zdanja kao i cjelokupnog inventara. Posebno se svakoga dojmila glavna oltarna pala (slika), ulje na platnu, iz XVII. st., nepoznatog autora, dimenzija 100 x 143, koju su restaurirale u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku Barbara Knežević – Kuzman i Katarina Alamat - Kusijanović. Šezdesetih godina je ova slika bila restaurirana u Splitu, kada je podlijepljena vosko-smolastom masom. Nova oštećenja prouzročena su djelovanjem vlage. Lak se odvojio od podloge povlačeći sa sobom dijelove boje. Slika je bila vrlo teško saglediva. Zato je slikani sloj s osnovom, koji  se osipao cijelom površinom slike morao biti podlijepljen. Iz slojeva boje, podloge i nosioca, odstranjeni su  voštani kitovi te  skinuti tamni retuši, kao i oni koji nisu bili dobro izvedeni ili prekrivaju dijelove slike. Slikani sloj je očišćen od  nečistoće ostale pri davnoj restauraciji. Na oštećene i dijelove boje i podloge, kao i na slojeve boje oštećene abrazijom, izveden je novi retuš. Slika je sada u cijelosti saglediva, a prizor iz života Male Gospe svojom ljepotom i blizinom potiče na razmišljanje i pobožnost.
Nakon mise i ljubljenja moći B. D. Marije crkovinari, članovi mješovitog zbora sv. Vlaha, uzvanici i gosti  sa svećenstvom družili su se pri zajedničkom objedu zahvaljujući Bogu što je ovaj veliki posao obnove crkve Male Gospe u Sreseru uspješno okončan.

Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr