Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Uznesenje BDM - Velika Gospa     Crkva Male Gospe u Sreseru sagrađena je 1767., a posvećena 1904. godine. U posljednje vrijeme je došla u takovo stanje, da se više nije moglo normalno u njoj vršiti bogoslužne čine. Zato se ove dvije zadnje godine intenzivno radilo na njezinoj cjelovitoj obnovi.
Najprije je poduzeće «Grivi» iz Splita postavilo nove nosače za zvona i svu opremu, tako da je omogućeno zvonima davati znak za početak mise subotom predvečer, kao i u svim prigodama kada se zvona koriste. Također je prošle godine postavljeno novo krovište, prozori i vrata. To je bilo najnužnije učiniti, kako bi se eliminirala velika vlaga u zidovima. Cijelu jesen i zimu zidovi su se sušili pa je ovog proljeća bilo moguće nastaviti sa radovima. Postavljena je nova instalacija za rasvjetu i nabavljeni lusteri i reflektori kod poduzeća «Dekor» iz Zaboka. Stavljen je novi strop, obnovljeni sepom svi zidovi, kao i ukrasi od stukature u svetištu i iza oltara. Uređen je potom munjovod i vanjska fasada na crkvi i zvoniku. Preuređen je zid ispred crkvenog prostora i obnovljena kapija. Sve ove radove izvelo je poduzeće «Budim - Brijezi» iz Stona. Stavljen je novi kameni oltar prema puku, kojega je napravio Ivo Mišković iz Topolog, a postavio Srećko Vuleta iz Trstenika. Galvanizacijom su  obnovljeni svijećnjaci, kaleži i ostalo. U međuvremenu su restaurirani i renovirani kipovi sv. Josipa i sv. Antuna, a glavna oltarna pala (slika) još je u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku. Nadamo se da će biti gotova do svetkovine Male Gospe, kada predviđamo proslavu završetka obnove ove prekrasne Gospine crkve. Nabavljene su također i nove klupe od masivne hrastovine, koje je napravilo poduzeće «Luni» iz Žepća, kao i ormar u prostoru iza oltara za liturgijsko ruho. Također su kupljene i tri misnice i ministrantska odjeća. Stavljene su nove zavjese i zastori i kupljeni tepisi i staze. Obnovljena je slika sv. Spiridiona, (ulje na platnu) zaštitnika maslina, barjak Gospe Velike kao i srebreni kandiljer za «vječno svjetlo». Akcijom mještana očišćen je prostor oko crkve, a također su postavljena dva velika vanjska reflektora, kako bi osvijetljena crkva dominirala mjestom i po noći, a ne samo po danu.
Kako bi se izfinancirali svi ovi radovi posegnulo se za nekoliko izvora. Jedan dio je plaćen novcem skupljenim dobrovoljnim prilozima vjernika, jedan dio je platila Općina Janjina iz svog proračuna, a jedan dio je plaćen novcem dobivenim od Biskupskog Ordinarijata Dubrovnik. Još nije plaćena restauracija glavne oltarne pale (slike) i jedan dio poduzeću «Budim - Brijezi» iz Stona (za uređenje zvonika i ograde).
U ovako obnovljenoj crkvi i prostoru oko crkve, odvijala se proslava Velike Gospe. Iako je misa, koju je u zajedništvu sa župnikom don Markom, predvodio fra Vladimir Kozina, započela u 10,30 sati, već su se satima prije vjernici okupljali u crkvi i oko crkve, (nekoliko stotina osoba različite životne dobi), i u molitvi zahvaljivali svojoj nebeskoj Majci na udijeljenim milostima i slavili onu «za koju se nikada nije čulo da je ikoga zapustila, koji se njoj u zaštitu utekao i njezinu pomoć zaprosio», kako je molio sv. Bernard. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor sv. Vlaha, a na kraju mise vjernici su iskazali Gospi svoju ljubav i vjernost poljubivši njezine moći. Crkva je posebno lijepo izgledala, jer su se sreserske žene, na čelu sa Marijanom Nožica, pobrinule da sve bude oprano i očišćeno i cvjetnim aranžmanima urešeno.Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr