Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Stota obljetnica posvećenja crkve sv. Vlaha u Janjini     

U nedjelju 27. studenog 2005. g. dubrovački biskup dr. Želimir Puljić, zajedno sa župnikom don Markom Stanićem i svojim tajnikom don Milom Vidićem, predvodio je svečano misno slavlje u župi  Janjina u povodu proslave stote obljetnice posvećenja župne crkve sv. Vlaha. O gradnji crkve u Kronici župe don Marko Tabain (1892 - 1896) napisao je:

           "Najprvošnja crkva bijaše posve malahna, veličine i oblika kakova je danas sv. Stjepana. Slika koja je bila na žrtveniku, govore da je bio sv. Vlaho, sv. Nikola i B. D. Marija.

           Crkva matica, koja bijaše pred ovom, bijaše također na današnjem mjestu, gdje je i današnja sv. Vlaha. Tom razlikom što je bila posve malahna. Jedva je moglo zapast trećina puka. Vele da je bila veličine  kako je na Sreseru Blažene Gospe. Prag zadnje stare matice, eno ga na vratih bližnjega grobišta, pokraj crkve. Nosi urezanu godinu 1767 (MDCCLXVII). Najprvašnje crkve nema nigdje nikakve spomene.

           Sadašnja najnovija crkva "sv. Vlaha" dograđena je 1877. Nješto je potpomogla "Vlada", a ostalo je podupro i potpomogao pravovjerni puk.

           Prvi kamen ove crkve blagoslovio je nadžupnik blagopokojni don Mato Štuk, župnik Orebića, na 26, mjeseca travnja 1876.

           Govore da je svakoga u župi zapalo po osamdeset nadnica, dok su crkvu dovršili, a da bijaše već gotova i dospiena prvieh mjesecah 1878.

           Spisi uredovni svjedoče kako se je velezaslužno don Jure Depolo, župnik mislio i molio preuzvišeno biskupsko naredbeništvo, neka bi izvolilo odredit svećenika, koji bi obredio službu blagoslova i svečanosti. Don Mato Štuk, župnik Orebića obavi svečanost i blagoslovi novu crkvu na 5. svibnja 1878.

           Gradnju crkve izveo je Nikola Bjelovučić "Niko Mali" pok. Stjepana.

           Prazi, prozori, okružice, ploče dovedeni su istesani s kamenika korčulanskoga, te preneseni s Drača. To sve zgotovi i dovede Antun Jeričević."

           Dvadeset sedam godina poslije, 1. srpnja 1905., kako je zabilježio u Kronici župe don Ivo Kinkela (1903 - 1932), tadašnji dubrovački biskup dr. Josip Marcelić "stigne na Drače, uz pratnju prečasnog kanonika don Pera Bijelić i prečasnog kanonika don Đura Laneve. Dođe da obavi posvetu Matice i podijeli djeci sv. Krizmu.U sedam sati uvečer istog dana započnu pred crkvom u kapeli (za to naročito načinjenoj) bdijenja i molitve pred moćima svetih mučenika. Kroz cijelu se je noć molilo, a i puk je bio u lijepom broju naizmjence na molitvi. Svećenici su se izmjenjivali svaki sat, jer osim rečenih još dođe don Niko Zlovečera, župnik Gruža i don Vlaho Barbić, podupravitelj biskupskog sjemeništa. Sutradan na 2. srpnja, u četiri sata započnu svete mise pred moćima svetih mučenika, a preko njih mnogi pristupiše na sv. Pričest. U osam sati započne posveta koja svrši sa pontifikalnom svetom misom u jedan sat popodne. Župnik Crnegore don Antun Tvrdeić, župnik Kune don Niko Violić i kapelan Trstenika don Mašo Krstelj, taj dan dođoše. Presvijetli biskup nije bio zadovoljan da posveti samo Maticu, još isti dan popodne pođe u sveti Stjepan sa svećenstvom da posveti grobište koje se je kroz ovu godinu proširilo i zidom opasalo. Na 3. jula bila je sveta Krizma, a popodne narod ga otprati do na Vrh, pa na Trstenik."

           U svojoj homiliji, jer se slavila prva nedjelja Adventa, biskup Želimir je posebno protumačio pitanja i molitve Izaije proroka, povlačeći paralelu od njegovog vremena do vremena u kojemu mi živimo. I mi bismo mogli zavapiti Gospodinu "da razdere nebesa i siđe u naš narod, u naše obitelji, u naša srca".

           Za vrijeme mise je pjevao mješoviti župni zbor sv. Vlaha,posebno uvježban za ovu proslavu, praćen Nikšom Jaspricom i Marijom Kalafatović na orguljama, a prije blagoslova i otpusta, dok se pjevalo "Bože čuvaj Hrvatsku", biskup je otkrio spomen ploču u lađi crkve na kojoj piše:"Spomen na stotu obljetnicu posvećenja ovog Božjeg hrama 1905 - 2005 Janjinari".

           Misnom slavlju, uz brojni puk iz Janjine i okolnih mjesta, uz crkovinare Janjine, Trstenika, Popove Luke, Drača i Sresera, nazočili su članovi općinskog poglavarstva, na čelu s načelnikom Vlatkom Mratovićem.

Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr