Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      500. obljetnica obiteljske kuće Getaldić     «M . D . VI . ADI VII AGOSTO»
Getaldići su stara dubrovačka plemićka obitelj, čije se rodoslovlje može pratiti od druge polovice XIII. stoljeća. Obitelj je podrijetlom iz Taranta, južna Italija.

Članovi ove obitelji su živjeli aktivnim životom Dubrovačke vlastele i može ih se naći u svim segmentima društva (trgovci, pomorci, brodograditelji, svećenstvo…).


Diobom novostečenih imanja u XIV. i XV. stoljeću i ova plemićka obitelj je dobila svoj udio. O njihovoj nazočnost na ovom prostoru svjedoči obiteljska kuća, u vlasništvu nasljednika po ženskoj lozi, kao i arhivski podaci i legende. Temeljem tih podataka poznato je, između ostalog, da je Marin Getaldić (1568-1626) obnašao dužnost kneževog namjesnika u janjinskoj kapetaniji. Obitelj je djelovala i u Osobljavi. Osim Getaldića u Janjini je boravila i plemićka obitelj Pozza (Pucić) – Škalić.

Natpis «M . D . VI . ADI VII AGOSTO» uklesan na dovratku impozantne stambene zgrade Getaldić, smještene u samom središtu Janjine pored župne crkve, ukazuje na 500. obljetnicu gradnje. U ovoj stambenoj zgradi su živjeli Ivo (Givo) Getaldić (Ghetaldi) pok Mata (Matea), oženjen Anom Dežulović iz Janjine te njihovo troje djece (Mato, Dora i Fanina). Mato je umro kao maturant, o čemu je pisao dr. Nikola Zvonimir Bjelovučić 1906. godine.

Udajama je zamro život u ovoj kući, a u istoj je živio i Ivo Morđin Crni 30-tih godina prošlog stoljeća. Zadnji stanari, do urušavanja krova 1956. godine, bila je obitelj Glavović, majka sa sinovima Ivicom i Gorkim.

500. obljetnica ove obiteljske kuće bila je razlogom okupljanja 34 potomka i nasljednika Dore (Dorotee) pl. Getaldić (Ghetaldi), udate Polić, na svetu Misu za sve umrle iz obitelji Getaldić. Misa je slavljena u župnoj crkvi sv. Vlaha u Janjini, 06. kolovoza 2006. godine u 10.30, predvođena župnikom Don Markom Stanićem. Druženje je nastavljeno u Dračama i Žuljani gdje se nalaze imanja nasljednika.
Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr