Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Susret s književnicom Sanjom Pilić     

Susret s književnicom Sanjom Pilić
U Janjini, 17. svibnja 2013. godine

17. svibnja 2013. ispunila se želja mnogih mališana, ali i onih nešto starijih poklonika dječje književnosti – u goste nam je došla književnica Sanja Pilić. Put nimalo nije bio lak jer su otkazani mnogi letovi, ali je književnica, koja je kao dijete sanjala o tome da će biti pilot, ipak stigla na vrijeme, na radost svih posjetitelja ovog kulturnog događaja, posebice učenika Osnovne škole „Janjina“, Područne škole „Putniković“ te Područne škole „Žuljana“. Tako je točno u 11.00 u Domu kulture u Janjini, uz potporu Općine Janjina, počelo jedno od najiščekivanijih druženja.
Nasmijana i otvorena književnica već je na samom početku iznenadila sve prisutne. Učenici su očekivali formalnu i usiljenu osobu kakvom smatraju većinu osoba iz javnog života. Suprotno očekivanjima, dobili su vedru – opuštenu Sanju – baš onakvu kakvom je možemo doživjeti i kroz likove njezinih brojnih knjiga.
Autorica četrdesetak naslova i brojnih nagrada, većinu svoga opusa posvetila je najmlađima u slikovnicama (Vidiš da se moram zabavljati, Znatiželjna koka, Zaljubljeni medo, Jupi, došao je Sveti Nikola, Princeza, Djed Mraz darove nosi, Stigao je brat, Priča o vučiću Grgi, Vuk Grga i njegova obitelj, Maša i gosti, Maša i nova učenica, Maša i životinje, Maša i Božić), ali i starijoj djeci te tinejdžerima u romanima i pričama od kojih je čak šest uvršteno u lektirne naslove (3. razred: Nemam vremena, E baš mi nije žao, Hoću i ja; 5. razred: Mrvice iz dnevnog boravka; 8. razred: O mamama sve najbolje i Sasvim sam popubertetio).
Zašto je mladi rado čitaju? Možda zato što knjige krase neobični i zanimljivi naslovi, možda zato što teme nisu velike nego svakodnevne, njima bliske, možda zato što njezine knjige poput spomenara bilježe prva iskustva, prate odrastanje, imaju sretan kraj – razlozi su brojni, a ponekad znani samo mladima. Odgovore ipak možete pronaći u knjigama. (Jesam li se zaljubila, Što mi se to događa?, Zar baš moram u školu?, Što cure govore? Što dečki govore?, Fora je biti faca, zar ne?, Hoću biti posebnaaaaa!, Hej,želim ti nešto ispričati!, Ideš mi na živce!, Vidimo se na fejsu!...)
Odrasli često zaboravljaju kako su i oni nekada bili djeca. Izgube smisao za šalu, zezancije, ludancije – igru. Književnica je unatoč godinama sačuvala nešto dječje, nešto neformalno, vrlo blisko djeci, čime je razbila svaku moguću tremu. Naravno da su prvi probili led oni najmlađi. Zanimali su se za njezine knjige i život, i nisu nimalo ostali iznenađeni što je i ona činila isto. Tako je Sanja mogla doznati o njihovim rođendanima, obiteljskim prilikama, sestrama, braći, ali i svjedočiti simpatičnim izjavama najmlađih poput one da više vole kornjače nego ljude jer su kornjače bolje...
Uskoro su uslijedila i pitanja viših razreda. Dlanovi se više nisu znojili, obrazi crvenjeli, ruke su se našle visoko, uslijedila su „ozbiljna“ pitanja, od onih klasičnih kada i kako je počela pisati pa sve do onih vezanih isključivo za pročitana djela ili lektiru. Tako nam je književnica otkrila da je i njezina baka povremeno pisala, a da je majka, proslavljena književnica Sunčana Škrinjarić, živjela isključivo od svoga poziva. Otkrila nam je i kako ne voli teške teme, ali zato voli sretne krajeve, kako je kao mala voljela čitati Ericha Kästnera i kako nije sanjala da će biti književnica. Posebnu prisnost s mladim čitateljima ostvarila je pričajući anegdote iz svog života, posebno majčinstva.
Uslijedili su autogrami, potpisivanje knjiga i fotografiranje s dragom i posebnom gošćom. Ostao je smiješak na usnama, lijepa uspomena i nada da će ovakvi kulturni događaji biti češći jer su to jedni od onih trenutaka koji posebno ostaju u sjećanju.

Napisala Emina Bećović Orhanović, prof. hrvatskog jezikaUredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr