Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Koncert u Župnoj crkvi sv. Vlaha     

Koncert klape Šufit iz Splita u pratnji ženske klape Tiramol iz Korčule

06. rujna, 2009. godine u oproštaju od ljeta organiziran je koncert klape Šufit u Janjini.

Gospodin Tomislav Veršić, profesor glazbene kulture splitske IV. Gimnazije "Marko Marulic" okupio je u listopadu 1992. godine desetak mladih, talentiranih srednjoškolaca koji su u potkrovlju gimnazije započeli s kontinuiranim probama.

Prvi koraci klape Šufit počeli su na njihovom prvom javnom nastupu za Božić u crkvi Gospe od Zdravlja 23. 12. 1992. godine. Šufit je imao i jedan manji koncert 1993.godin u pinakoteci crkve Gospe od Zdravlja, kao gost ženskom zboru gimnazije "Marko Marulić" .

1994.g. klapa se počinje pripremati za svoj prvi nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu . Kao i za svaku klapu, pa tako i za Šufit taj nastup je predstavljao veliki izazov. Klapa je intenzivno održavala probe tijekom godine, te je raznim nastupima po gradu skupljala iskustvo koje je bilo neophodno za izlazak pred veći auditorij. Osobito se istakla svojim pjevanjem na smotri klapa u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Splitu povodom Sudamje te na smotri klapa u Klisu, gdje je kao najmlađa klapa sudionica pobrala simpatije publike i meritornih stručnjaka iz "klapskog svijeta".

S vremenom klapa prerasta iz gimnazijske 'školske' klape u respektabilno glazbeno tijelo, klapa nastupa na brojnim smotrama te obvezno na Omiškom festivalu. Klapa je ostvarila zapažene nastupe na klapskim smotrama (nagrada na smotri klapa "Skradin '96"), a iste godine Saša Jakelić (II tenor) u pratnji klape osvaja "Grand prix" festivala zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga - "Opuzen '96" pjesmom Judi o' soli.

U svibnju 1997. godine Šufit je održao svoj prvi cjelovečernji koncert povodom 5 godina rada, u Foyeru HNK Split. Koncert je pokazao kvalitativne pomake u zvuku klape, koja se počela mjeriti sa vodećim klapama u Dalmaciji. Krajem 1997 godine klapu napušta dugogodišnji voditelj prof. Tomislav Veršić, klapa prestaje biti ''gimanzijska klapa'' i organizira se kao samostalno kulturno umjetničko društvo prikladno nazvano KUD "Šufit". Iste godine počinje suradnja sa maestrom Duškom Tambačom koji je prihvatio i podržao rad klape.

Nastupima na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Šuft se svrstao u sam vrh klapskog pjevanja. Klapa, vođena iskusnim dalmatinskim bardom, maestrom Tambačom, 1999.g. osvaja treću nagradu publike - brončani omški leut. Krajem iste godine klapa izdaje svoj prvi nosač zvuka ''Dobro jutro more'', nakon čega slijedi niz promotivnih koncerata u Zagrebu i Splitu, da bi sve kulminiralo velikim koncertom u Splitskom HNK-u koji je popraćenih podrškom i priznanjem publike i glazbene kritike.

Izvan Hrvatske klapa je zabilježila brojne koncerte po Njemackoj, Italiji, Francuskoj i BiH, a redoviti je gost pjesničkih susreta ''Dobro jutro more'' u Podstrani.

Na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima. 2004. Šufit je nastupio s pjesmom Ključ života Zdenka Runjića u obradi maestra Duška Tambače te osvojio treće mjesto po glasovima publike. 2005.g.pod vodstvom Marija Krnića, na istom festivalu, zajedno s ženskom klapom ''Neverin'' osvaja drugu nagradu ocjenjivačkog suda sa skladbom ''Kako ću volit to ludo more'' (glazba i stihovi: B.Oštrić, obrada: I.Srbljan). Na istom festivalu 2009.g. klapa osvaja pravu nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda zlatne ''Kaštelanske trišnje'' izvodeći obradu skladbe ''More'' ( More / S. M. Kovačević/ S. M. Kovačević/ V. Vuletin).


Od 2006.g umjetnički voditelj je maestro Jasminko Šetka pod čijim vodstvom klapa doživljava najveće uspjehe na jubilarnom 40.Festivalu  dalmatinskih klapa  Omiš 2006.g. kada osvaja nagradu za najbolju izvedbu nove skladbe, a u finalnoj večeri muških klapa prvu nagradu žirija – zlatni štit sa pov. grbom grada Omiša i prvu nagradu publike  - zlatni omiški leut.


Na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2007 i 2008.g. klapa Šufit ponavlja uspjeh iz 2006.g. te treću godinu za redom odnosi titulu najbolje klape Festivala dalmatinskih klapa u Omišu , osvojivši srce i dušu publike te članove stručnog povjerenstva. .

2009.g klapa Šufit je dobila posebnunagradu Omiškog festivala za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju.Iste godine klapa izdaje i svoj novi CD '' Ponoć je, mila moja majko ''.

Mlada, ali nimalo lošija, k tome ženska klapa Tiramol, posebno je razgalila dušu prepune crkve.

Obje su klape ostavile svoje slušatelje prepune duše i razgaljenog srca u išćekivanju novog susreta.

Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr