Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Sveto Trodnevlje i Uskrs      Sveto Trodnevlje i Uskrs

Ove godine se sveto Trodnevlje, tj. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, kao i Uskrs, u župi sv. Vlaha u Janjini, proslavilo vrlo lijepo. Tome je, osim mnogo onih koji su za blagdane došli u Janjinu i sudjelovali u svečanostima pa je broj vjernika u crkvi bio osjetno veći, doprinijelo i prekrasno vrijeme.
Na Veliki četvrtak, iako u ovoj župi nema obreda pranja nogu pa je sudjelovanje vjernika manje nego ovih drugih velikih dana, ipak je bio prisutan lijepi broj onih koji su htjeli proslaviti spomen na ustanovu Euharistije i svećeničkog reda kao i posvijestiti sebi glavnu Isusovu zapovijed, a to je zapovijed ljubavi.
Na Veliki petak je crkva bila dupkom puna. Uživali smo u pjevanju „muke“, ljubljenjem križa iskazali Isusu svoju odanost i poštovanje, pričešću se osnažili za vlastite životne borbe, a prije procesije «oko Grudice» uz iluminaciju slušali smo vrlo impresivno pjevanje dijelova iz plača i molitve Jeremije proroka. I ove godine su ove dijelove pjevali Nikša Jasprica Popo, Željko Prodan i Anto Poluta. Kratkom homilijom župnik don Marko se upitao za koga je sve Isus umro na križu i na koncu konstatirao kako je zapravo „on umro za sve nas. Umro je ništa ne tražeći za sebe. Ničim nas ne uvjetujući. Umro je za nas jer nas je ljubio, jer nas ljubi!“
U procesiji su se pjevale pjesme «Puče moj» i «Blagoslovljen», a župnik je molio na tri mjesta Blagoslove. Poslije procesije, kao i svake godine, kušalo se vino i častilo priklama u dvorani župne kuće.
Na Veliku subotu je najprije blagoslovljen oganj i uskrsna svijeća ispred crkve, a potom su obredi nastavljeni ulaskom u crkvu i zazivom „svjetlo Kristovo“, kada su vjernici upalili svoje svijeće na uskrsnoj svijeći. Uslijedilo je pjevanje hvalospjeva uskrsnoj svijeći, a za vrijeme mise, iza čitanja i dok se pjevala «Glorija», postavljen je «Redentur» (kip uskrslog Spasitelja) na glavni oltar. Kip je ove godine nosio Mato Dežulović. Blagoslovljen je krsni zdenac i obnovljena su krsna obećanja.
Lijepo vrijeme na Uskrs je učinilo da je misa bila vrlo svečana. Crkva sv. Vlaha je prekrasno uređena, a ljepota joj je kud i kamo veća bila u činjenici da je ispunjena vjernicima svih uzrasta do posljednjeg mjesta. Mješoviti zbor sv. Vlaha je lijepo pjevao uskrsne pjesme, a posebno pjesmu prije Evanđelja «Svetilištu vazmenome». Župnik je, uz čestitku o. biskupa, zaželio sretan Uskrs svima u Domovini i diljem svijeta.
Uskrsne svečanosti završile su na Uskrsni ponedjeljak zavjetnom misom na groblju sv. Stjepana, gdje se na koncu mise podijelilo odrješenje za sve pokojne uz pjevanje psalma «Iz dubine».


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr