Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Cvjetnica     

Cvjetnica

Osvanuo je prelijepi nedjeljni dan, dan Cvjetnice. U župnu crkvu sv. Vlaha u Janjini, već i prije 10,30 sati, počeli su se okupljati vjernici: i oni koji dolaze svake nedjelje na misu i oni koji su tu samo o svetkovinama. Posebnu pozornost danas su imali pjevači, jer se „kanta“ muka, a na balaturu smiju biti samo muški.
Misa je počela točno u 10,30 sati, a prethodio joj je blagoslov grančica palmi i maslina kao i procesija oko crkve uz pjevanje antifone «Židovska su djeca, s granama maslina u ruci, došla u susret Gospodinu i klicala u sav glas: Hosana u visini!» Kad je procesija završila i puk se slio u crkvu vidjelo se da je crkva ispunjena do posljednjeg mjesta. S nestrpljenjem se očekivao početak „Muke“ koju je i ove godine pjevao muški dio Mješovitog zbora sv. Vlaha, predvođen Željkom Prodanom.
Nakon „Muke“ uslijedila je kratka homilija, u kojoj je župnik don Marko posebno govorio o dobru u koje se može vjerovati. Tamo gdje se rađaju stvarno mir i radost, tu je uvijek dobro na djelu. Ipak iskustva dobra su tako rijetka, a iskustva zla tako česta. I gledajući kvantitativno, zlo je u prednosti. Pogledajmo oko sebe. Toliko je, npr. onih koji žive samo za sebe. Zaboravljaju da, živeći samo za sebe, ne žive zapravo ni za koga. „Ako si sebičnjak“, kaže blažena Majka Terezija, „ubijaš ljubav i morat ćeš se zadovoljiti sitnicama. Gomilat ćeš zemaljska bogatstva, koja ćeš morati prepustiti nasljednicima, koji jedva čekaju tvoje preseljenje na drugi svijet. Isto je i ako si lijenčina. Nećeš nikada ništa imati za sebe. Ako si besposličar, izgubit ćeš uludo vrijeme što ti ga dobri Bog dade na dar“. I nije moguće ne složiti se s ovom ocjenom.
Na koncu mise je, uz pjevanje „Svet, svet“, izloženo Presveto na klanjanje do 17 sati. Na oglasnu ploču je stavljena lista klanjanja, a njome su obuhvaćene sve janjinske obitelji. Na klanjanje su uglavnom došle žene iz pojedine obitelji, a od 16 do 17 sati su se priključila školska djeca i još po netko u zajedničkoj uskrsnoj ispovijedi. Klanjanje je završilo pjesmom „Divnoj dakle“ i blagoslovom s Presvetim.Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr