Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Komentar na članak u Večernjaku o Janjini     

I nakon bezbroj pokušaja kontaktiranja glavnog urednika i samog novinara gospodina Krce od strane nekolicine sudionika u stvaranju članka koji je 14. veljače, 2006. godine objavljen u Večernjem listu o Janjini, objavljujemo članak iz priloga na našoj stranici jer sva ostala vrata razumijevanja smo našli zatvorana.
Poštovani uredniče!

Sa stajališta jedne mlade osobe koja završava fakultet i ima namjeru vratiti se živjeti i raditi u svom mjestu moram priznati da me objavljeni članak od subote 14. veljače 2006. godine razočarao. Osjetivši članak kao pesimističan, te poprilično mračnog tona moram progovoriti u ime mladih ljudi čiji su komentari na članak jednaki kao i moji.

Ja razumijem da je Vaš novinar napisao ono što mu je rečeno (iako dotični navedeni dematiraju navode novinara) i ono što se njemu učinilo pogodnim, ali osobno smatram da u članku nije čitateljima pokazao realnu sliku života u Janjini. Voljela bih ako je moguće naći malo mjesta u Vašem listu za moj osvrt na spomenuti članak.

Ovo naselje smješteno na središnjem dijelu Pelješca nije mrtvo, ni pokopano niti bez perspektive razvoja. U Janjini ima mladih i vrlo poduzetnih ljudi, ali je oživljavanje nečega što se sustavno iscrpljivalo 45 godina dug i mukotrpan put koji iziskuje puno volje i strpljenja.

Moje ime je Kristina Jasprica, imam 23 godine. Upravo završavam fakultet i vraćam se doma, jer želim živjeti i raditi u Janjini. Kroz školu sam radila, i tako stekla određeno iskustvo, stoga sam otvorila svoj obrt, vezano uz turizam. Svojim radom želim omogućiti sebi život u Janjini, i tako pridonijeti ponudi i potražnji samoga mjesta te svojim primjerom privući još mladih ljudi.

Janjina je naselje koje je u 8 godina postojanja Općinske institucije vidljivo uznapredovalo. Ulaganja u razvoj Janjine i okolice kroz razne institucije značajno su poboljšali standarde života u ovom naselju. Stoga je još neumjesnije izvući ovako pesimističan zaključak iz objavljenog članka. Planovi razvoja ovog kraja ukazuju na svjetliju budućnost od 45-ogodišnje prošlosti koja je ostavila značaji pečat nerazvijenosti ovog kraja. Ako se povijest ponavlja onda je Janjina ponovno u svom usponu, jer je nakon pada nerazvojne politike Jugoslavije započeo uspon Janjine i njezine okolice.

U Janjini se nekada živio pravi "gosparski" život, uz žuljeve poljoprivrednika i živjelo se sadržajnije, ali razloga tomu je puno više stvari. Zahtjevnost života nekada i danas je neusporediva, a tadašnji su standardi bili drugačiji. Naravno, bilo je puno više stanovnika, ali današnja slika Janjine je neizbježna slika pada nataliteta u cijeloj Hrvatskoj. Usprkos tome u Janjini se i danas živi život gospara.
Smatram da je ton zaključka objavljenog članka poprilično mračan, pesimističan i nadasve uvrjedljiv svim ovim mladim ljudima koji su tu odlučili raditi i živjeti, jer sami vide veliku perspektivu ovog kraja u okvirima današnjeg razvoja društva, za koju smo spremni.

U Janjini i kad padne noć vlada dan zbog nebrojenih rasvjetnih tijela koji osvjetljavaju Janjinu na putu u svjetliju budućnost.

Lijep pozdrav iz svijetle Janjine!


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr