Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Duhovi - Nedjelja pedesetnica i Majčin dan     U župnoj crkvi sv. Vlaha u Janjini, na pučkoj pjevanoj misi u 10,30 sati, proslavljena je svetkovina Duhova, završetak svetog uskrsnog vremena.
Kroz pedeset dana Isus je utvrđivao svoje učenike u istini da je on živ, a da oni trebaju to svjedočiti do kraja zemlje. Kako bi to doista bili sposobni učiniti poslao im je istinsku pomoć, Duha Svetoga, bez kojega bi ta misija bila nemoguća. Njegov dolazak, njegov milosni pohod apostolima, a preko njih i svakom vjerniku, njegov životvorni zahvat, početak je, rođendan Crkve, a  po sakramentima rođendan i svakoga od nas. Posebno smo molili sedmerostruki dar Duha Svetoga svakom čovjeku, a osobito svim našim majkama, jer je ove godine svetkovina Duhova pala u drugu nedjelju svibnja kada se kod nas, a i u svijetu, slavi «Majčin dan».
Iako je to «američki proizvod», nastao 1877. godine, a proglašen službenim tridesetak godina kasnije: utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije, koja je okupila američke majke i izborila se da svake godine, drugu nedjelju u svibnju, odaju počast svim majkama svijeta. Ipak su već davno prije, još u  17. stoljeću, majkama priređivali slavlja Grci i Rimljani, a u Engleskoj su majke imale u svibnju neradnu nedjelju.
Molili smo dakle za sve majke, posebno one ucviljene s bilo kojeg razloga. Molili smo našu nebesku Majku da svojim zagovorom štiti, hrabri i tješi naše majke i da učini kako bi one bile sretne po svom majčinstvu. Osobitu molitvu, sažetu u nekoliko rečenica, izrekli su Ivo i Petar na misi u Sreseru, Nikolina i Nikoleta  na misi u Trsteniku, a Josipa, Antea, Nikolina i Nikoleta u Janjini. „Vama, koje ste nam darovale život, koje ste nam svoju sreću dale, koje ste nam ispričale mnogu priču, koje ste s nama i plakati znale… Htjeli bismo danas svi mi, djeca velika i mala, uz kiticu proljetnog cvijeća, reći vam od srca - hvala!“

Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr