Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Sveto Trodnevlje i Uskrs     Sveto Trodnevlje i Uskrs u Janjini

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, sveto Trodnevlje, i ove se godine u župi sv. Vlaha u Janjini proslavilo na najbolji mogući način. Ipak je loše vrijeme, kiša i vjetar, uvjetovalo da su se obredi sva ova tri dana, kao i na Uskrs, ljepše odvijali u crkvi nego izvan nje.
Na Veliki četvrtak se na poseban način govori o ustanovi Euharistije i svećeničkog reda, kao i o zapovijedi ljubavi. U ovoj župi nema obreda pranja nogu pa je sudjelovanje vjernika manje nego ovih drugih velikih dana. Zato se na Veliki petak u crkvi okupe svi Janjinari, kao i gosti. Može se doista uživati u pjevanju „muke“, sudjelovati u ljubljenje križa i pričesti, a prije procesije «oko Grudice» uz iluminaciju vrlo je impresivno pjevanje dijelova iz plača i molitve Jeremije proroka. Ove godine su ove dijelove pjevali Nikša Jasprica Popo, Željko Prodan i Anto Poluta. U kratkoj propovijedi župnik don Marko je naglasio kako je križ „realnost u svakom ljudskom životu, ali sve manje ljudi prihvaća svoj križ. Ipak se ne smije zaboraviti da je križ ona antena preko koje nam Bog šalje svoju  poruku!“ U procesiji su se pjevale pjesme «Puče moj» i «Blagoslovljen», a župnik je molio na tri mjesta Blagoslove. Poslije procesije bilo je kušanje vina i čašćenje priklama u dvorani župne kuće.
Na Veliku subotu obredi su započeli blagoslovom ognja ispred crkve i nastavljeni hvalospjevom uskrsnoj svijeći, a za vrijeme mise, iza čitanja i dok se pjeva «Glorija», postavljen je «Redentur» (kip uskrslog Spasitelja) na glavni oltar. Kip je ove godine nosio Marko Glavor. Blagoslovljen je krsni zdenac i obnovljena krsna obećanja.
Misa na Uskrs je bila vrlo svečana. Bilo je i lijepo vrijeme, bez kiše. Crkva, krasno uređena, ispunjena je do posljednjeg mjesta. Mješoviti zbor sv. Vlaha je na početku mise zapjevao pjesmu „Gospodin slavno uskrsnu“. Također se dojmila pjesma prije Evanđelja «Svetilištu vazmenome». Župnik je, uz čestitku o. biskupa, zaželio sretan Uskrs svima u Domovini i diljem svijeta moleći: „Uskrsnuli Isuse, ispruži svoje ruke svuda gdje patnicima treba potpora, gdje bilo kome treba bratska pomoć. Dođi i pokucaj na vrata svake kuće, svake duše. Učini da tvoje srce i nadalje kuca za sve malene, prezrene i odbačene, a svima kaži: Ne bojte se, ja sam s vama, ja sam pobijedio svijet!“
Uskrsni blagdani završili su na Uskrsni ponedjeljak zavjetnom misom na groblju sv. Stjepana, gdje se na koncu mise podijelilo odrješenje za sve pokojne uz pjevanje psalma «Iz dubine».Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr