Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Edukativno kušanje vina vinara sa područja Općine Janjina     

Edukativno kušanje vina proizvođača sa područja Općine Janjina održano je 23. veljače (subota), 2008. godine

Ovo edukativno kušanje vina organizirali su zajednički Općina Janjina, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Pelješki vrhovi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo – Područni ured Janjina, a s ciljem poboljšanja kvalitete i tehnologije proizvodnje vina te podizanja razine svijesti o vinu među privatnim proizvođačima, jer svi smo reklama ovog kraja.
Zahvaljujemo svim proizvođačima koji su svojim odazivom sudjelovali u ovoj hvale vrijednoj akciji.

22. veljače, 2008. godine u vremenu od 17.00 do 19.00 sati zaprimljeno je ukupno 53 uzoraka vina i to 14 bijelih i 39 crnih. Uzorke je donijelo 35 proizvođača vina. Vina su šifrirana B i C slovima sa pripadajućim brojem (B za bijelo, C za crno).

23. veljače, 2008. godine od 10.00 do 14.00, Radoslav Pezo dipl. ing. i Ivanka Čelar dipl. ing. su kušali sva vina te zapisali svoje komentare, mišljenja i savjete za svako vino pod šifrom.

U 18.00 sati je započeo sastanak sa svim donositeljima uzorka, ali i onima koji ih nisu donijeli. Gospođa Ivanka Čelar, djelatnica HZVV pročitala je komentare na sva bijela i sva crna donesena i šifrirana vina. Nakon čitanja komentara započelo je kušanje odabranih vina kako onih sa manama i nedostatcima, tako onih vrijednih svake pohvale. Kušanje vina se oteglo do kasnih večernjih sati uz zakusku za sve nazočne vinogradare – vinare. Slušanje komentara proteklo je u apsolutnoj tišini. Rijetkima je proizvođačima savjetovano da se hitno jave na razgovor kako bi spasili svoje vino.

Opća ocjena stanja vina na području Općine Janjina je zadovoljavajuća kada su u pitanju crna vina obzirom da se radi o vinarima koji samostalno i na tradicionalne načine proizvode svoje vino. Na bijela vina je potrebno primijeniti drugačiju tehnologiju proizvodnje pa su vinari pozvani da se obrazuju o proizvodnji vina i na primjenu novih tehnologija u proizvodnji. Najveća primjedba se daje na stanje u podrumima sa posebnim naglaskom na urednost i čistoću podruma i posuda koje se koriste u proizvodnom procesu, ali i na određivanje datuma započinjanja berbi.

Vino je hrana! Vino nam služi uživanju i zahtjeva posebnu pažnju, brigu i njegu, stoga se svi proizvođači mogu obratiti gospođi Ivanki Čelar, ali i ostalim stručnim osobama koje djeluju na području Pelješca i šire za pomoć u svako doba kako bi se stanje u vinogradarstvu i vinarstvu poboljšalo i kako bi se vino koje služimo sebi i drugima bilo na kvalitetnijoj razini.

Pozivamo Vas da i sljedeće godine sudjelujete sa svojim uzorkom u kušnji vina proizvođača sa područja Općine Janjina.
Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr