Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Svi sveti i Dušni dan     

Svi sveti i Dušni dan
Jutarnja misa na Sve svete u 9 sati je bila u Trsteniku u crkvi sv. Antuna opata i pustinjaka, a iza mise smo pošli na groblje, gdje je bilo odrješenje za sve pokojne. Župnik je, prema obredniku, nakon psalma «Iz dubine», moleći  «Smiluj mi se Bože» obišao sve grobove škropeći blagoslovljenom vodom, a obred je završio molitvom odrješenja.
Kako je to običaj i u mnogim drugim župama, tako je i u Janjini u 10,30 sati bila misa na groblju u kapeli sv. Stjepana. Molitvom i pjesmom smo se spomenuli svojih najmilijih, a na kraju mise je bilo odrješenje za pokojne na uobičajeni način, tj. zbor je naizmjence sa župnikom otpjevao «Iz dubine», a potom je župnik obišao cijelo groblje blagoslivljajući grobove blagoslovljenom vodom. Groblje je kao i uvijek lijepo ukrašeno lampionima, svijećama i cvijećem. Popodne u 16,30 sati bila je misa u Sreseru. Zbog jake kiše odrješenje za sve pokojne, posebno pokopane na groblju uz crkvu Male Gospe, smo imali u crkvi.
Na Dušni dan su bile uobičajene mise, tj. jutarnja u 9 sati u Trsteniku i popodnevna u 15 sati u Sreseru, a glavna pučka misa je održana u župnoj crkvi u Janjini. Bila je i kratka procesija oko crkve i odrješenje za pokojne. Običaj je također da se u Osmini molitava za mrtve održi misa i odrješenje za pokojne u crkvi Presvetog Trojstva u Popovoj Luci.
Ovih dana je lijepo poći na groblja, vidjeti uređene i ukrašene grobove i grobnice i sjetiti  se svojih dragih pokojnika. Mnogo je toga što njima dugujemo, što su nam ostavili u baštinu, a osobiti dug, koji nikako ne smijemo zaboraviti, jest moliti se: „Pokoj vječni daruj im, Gospodine. I svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen!“Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr