Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      DANI KRUHA     

Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje

Početak listopada je svake godine obogaćen posebnim sadržajem, onim što je svakom čovjeku osnov života – kruhom. Obilježavanje ove proslave započelo je u dvorani osnovne škole Janjina u petak 5. listopada kada su učenici pripravili, a župnik blagoslovio, plodove zemlje i rada ljudskih ruku. Pjevali smo himnu „Lijepa naša“, učenici su recitirali prigodne pjesme i čitali tekstove, a sve je završilo pjesmom „Bože, čuvaj Hrvatsku“ i blagovanjem pripravljenoga. Nastavak je uslijedio u nedjelju na župnoj misi. Na početku su učenici na oltar prinijeli plodove zemlje uz prigodno tumačenje: košare voća, povrća, sjemenja i različite forme kruha, cvijeće, med i ulje, ono što nam Bog daje kao plodove zemlje. Zato je tako životno zvučao pozdrav kruhu, upućen od učenika prvog i drugog razreda: „Dobar ti dan zlato moje na stolu. U tebi je toliko žuljeva, toliko muke… S ljubavlju te kušam, na mrvicu pazim… Nauči me skromnosti, kruše moj. Ne daj da budem bahat i braći svojoj stran. S dobrima te kušam, sve više bivam svoj i ne sanjam život nego živim san.“
Da san može prerasti u zbiljnost života pokazala je i učenica šestog razreda Anita Herceg kad je ispričala svoju priču: „Kruh je za mene donedavno bio samo hrana.
Vratimo se u to doba. Čekala sam objed kao i svaki dan. Upalila sam televizor. Voditelj je pričao o Božjem daru – kruhu. U gostima je bio i jedan svećenik. Govorio je o djeci iz Afrike – kako gladuju i umiru. Izgubila sam tek i pomislila na sav taj jad. Nama, kojima je kruh ništa – samo dodatak uz hranu – afrička djeca bi cijenila. Ona bi htjela samo onoliko koliko mi bacimo.
Da li bismo trebali cijeniti kruh koji blagujemo ili ga možemo bacati na kilograme? Ipak, nemojte zaboraviti: KRUH JE BOŽJI DAR!“
Na kraju mise su okupljeni vjernici blagovali pripravljeni kruh i plodove zemlje, a svima su još u ušima odzvanjale riječi blagoslovne molitve: „Gospodine, blagoslovi ovaj kruh i ne dozvoli da se zatvorimo u svoj mali krug, nego da znademo i mi drugima dijeliti onako kako ti nama daješ. Daj nam također i radost zajedništva za stolom svagdašnjim i čežnju za tvojom gozbom“.


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr