Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Cvjetnica     

Cvjetnica u Janjini

Sa osobitom radošću u Janjini smo očekivali svetkovinu Cvjetnice. Posredstvom Hrvatskog radija, radio postaje Dubrovnik i zauzimanjem gosp. Pera Baule, uživo je iz župne crkve sv. Vlaha prenošena misa i pjevana muka. Muku je pjevao muški zbor predvođen Željkom Prodanom. Na kraju mise je izloženo Presveto na cjelodnevno klanjanje. Od 17 - 18 sati bila je prigoda za svetu ispovijed, a potom je bio blagoslov.
U svojoj propovijedi župnik don Marko je istaknuo: «Bogoslužje današnje svetkovine ima dvostruki sadržaj. Prvi je svečani, izražava radost i oduševljenje, a u drugom dijelu svjedoci smo Isusove muke, cijene našega spasenja.
Ova cijena spasenja tako je očita u svetkovini koju slavimo. “Povijest spasenja nalazi u Isusu svoj vrhunac i posljednji smisao”, rekao je sv. Otac. “Kao baklja evanđelje se prenosi od Isusa na apostole, od apostola na vjernike, a od vjernika kroz dva tisućljeća sve do nas i do naših dana. Da li shvaćamo što nam je u ruke predano?” Da li shvaćamo da smo i mi u istom redu, u istoj povorci. Da li shvaćamo kako ljudska povijest nalazi ključ, središte i cilj u Isusu Kristu.
Možda i suviše često susrećemo ljude, koji više uopće ne vjeruju, koji ne vjeruju čak ni u dobro, u dobrotu. Njihovo je ponašanje i govor grub, proračunat, ironičan. Oni računaju uvijek sa zloćom drugih. Koji put se osjećaju vrlo izolirano i nesretno. Vjera u dobro im izgleda kao vjera djeteta, praznovjerje, pa takvu vjeru ostavljaju sliježući ramenima, ostavljaju je poput djetinjstva koje je upravo iza njih.
Zato danas treba stati, treba se svrstati na Isusovu stranu, biti uz njega. Žalosna je činjenica da je u najtežem trenutku svog života Isus ostao sam. Oni oko njega, najbliži, njegovi učenici: Jedni su ga izdali. Drugi zatajili, a ostali se razbježali. Pod križem je ostao jedino apostol Ivan sa vjernim ženama i Marijom, Isusovom Majkom. Ljubav ih je zadržala. Samo oni koji istinski vole, ostaju do kraja.
«Okreni lice i pogledaj na me i blago mojim koracima sudi», moli Antun Branko Šimić, poput onog raspetog s desne Isusove strane, «jer život pun je zasjeda i tame, a svi smo slabi, svi smo samo ljudi. K’o sjene tonu stoljeća i puci i srce često za prolaznim luta, a ti tek znadeš svrhu moga puta i pravi život u tvojoj je ruci. I ništa nemam što čuvati mogu od prolaznosti u kucanju sata. Gorku sam čašu već ispio mnogu i strah je često kucao na vrata. I zato blago, kada klonem, sudi, jer svi smo slabi, svi smo samo ljudi.»


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr