Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Sv. Vlaho, patron župe i Dan općine     

PROSLAVA SV. VLAHA, 03. VELJAČE 2007. GODINE

Svečanost proslave sv. Vlaha u Janjini i ove je godine zauzela posebno mjesto. Patron je to župe i Dan općine. Zato su se i angažirali u proslavi i mladi i stari. Žene su se pobrinule za uređenje crkve i svega što je potrebno za misu i procesiju. Mješoviti zbor sv. Vlaha je dobro uvježbao Himnu sv. Vlaha i druge pjesme. Ministranti i crkovinari su se također potrudili kako bi sve bilo skladno i lijepo. Bog je dao i lijepo vrijeme, pravi proljetni dan. Misa je započela u 10,30 sati, a predvodio ju je fra Ivan Lelas, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Anđela u Orebiću sa ostalim svećenicima pelješkog dekanata: don Antom Markovićem, dekanom, don Markom Stanićem, domaćim župnikom, don Franom Dragunom, župnikom u Putnikovićima, don Vladom Markićem, župnikom u Trpnju i fra Aleksandarom Longinom, vikarom franjevačkog samostana u Kuni. Prisutni su bili članovi općinskog vijeća, na čelu sa gosp. Vlatkom Mratovićem, načelnikom, a također i domaći puk, posebno oni koji svake godine svojom nazočnošću pokažu da im je stalo i do Janjine i do sv. Vlaha.
U svojoj propovijedi fra Ivan je vrlo lijepo, kroz životopis sv. Vlaha, pokazao da se isplati živjeti vjerničkim životom. Posebno je istaknuo stoljetnu povezanost Dubrovnika sa sv. Vlahom (od 972. g.), a također i Janjine, gdje se sv. Vlaho štuje od 1628. godine.
Na kraju mise je župnik pozdravio sve prisutne, posebno one koji slave imendan, a potom je pročitao čestitku o. biskupa u kojoj biskup Želimir između ostalog kaže: «Njemu koji nas je štitio kroz stoljeća i ulijevao nadu i snagu u najtežim iskušenjima života, upravljamo i ove godine usrdnu molbu neka nas u nevoljama očinski brani, u tjeskobama tješi, u dvojbama na pravi put upućuje te od pogibelji  uvijek oslobađa. A svoje odane štovatelje neka sv. Parac čuva od grlene bolesti i svakog drugog zla. I hoće, ako Bog da!»
Župnik je također pročitao čestitku, koju je uputio Ordinarijatu Dubrovnik u povodu fešte sv. Vlaha:
«Bog nije u nevidljivom, nije ni u vidljivom, nego u djelovanju nevidljivog na vidljivo.» (Richard Huch)
Dolazi nam fešta sv. Vlaha!
Dolazi nam pred oči lik sveca, našega Parca,  jednakog nama, a opet tako različitog! Živio je među nama, živio pravim životom, svetačkim, riječima i djelima progovorio božanskim jezikom ljubavi i darovao život, zapečativši tako dubine božanskog milosrđa i nježnosti!
On danas progovara svakome od nas da ga slijedimo: ne po našim učenim riječima, u bučnim nastupima, nego mirom, nježnošću, blagošću i dobrotom. Progovara kroz bezazlenost dječjeg pogleda, toplinu ljudskog srca, kroz praštanje i milosrđe.
Ostanimo na čas u šutnji pred istinskom veličinom. Šuteći osluhnimo Boga u svome životu, u svojoj svakodnevici. Sve krhotine svoga bića, sve nesavršenosti, sve hendikepe, bez uljepšavanja i skrivanja, bez straha i sustezanja stavimo danas pred sebe i pred sv. Vlaha. Pročistimo put do srca, do najtajnijih dubina. Recimo još jednom: «O mučeniče hrabreni, pomozi sluge vjerne ti. Tijelu nam zdravlje isprosi, a mir donesi pameti».
Svima koji se raduju fešti sv. Vlaha, posebno u Dubrovniku, na Mljetu, u Slanom, Stonu i Janjini, želim osobit Božji blagoslov zagovorom sv. Vlaha.
Nakon mise, procesije oko «Grudice» i grličanja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća u Zadružnom domu. Načelnik je kratko izvijestio o projektima ostvarenim u protekloj godini i o planovima u ovoj. Uslijedila je zakuska u atriju doma, a svećenici su imali objed u «Dalmatinskoj kući» na Draču.Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr