Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Gospa od zdravlja u Osobljavi     

Prikazanje B. D. Marije slavi se u mnogim župama kao Gospa od Zdravlja. Tako je u  Osobljavi, malom naselju smještenom na sjevernoj strani poluotoka Pelješca na Neretvanskom kanalu, u crkvi Gospe od Zdravlja služena zavjetna misa uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz župe Kuna, kojoj Osobljava i pripada, iz Janjine, Sresera, Trstenika, Putnikovića i drugih peljeških mjesta. Misu je predvodio don Marko Stanić, župnik u Janjini uz asistenciju fra Aleksandra Longina, fratra iz kunskog samostana. Prije početka mise molila se krunica ispred Gospinog kipa. Uslijedila je potom pjevana misa i na kraju mise procesija oko crkve.
Na poseban način kršćanski puk osjeća da Gospino majčinsko srce ne može ostati hladno na potrebe i vapaje njezine djece. Zato se u Gospinim svetištima vjernici i okupljaju da je na ovaj dan mole za duševno i tjelesno zdravlje. Ovaj Gospin spomendan vezan je s jednim događajem, kada je 1630. g. na području Mletačke Republike harala strašna kuga. Učinjen je zavjet baš na današnji dan god. 1631. da će Gospi, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je god. 1687. velebna crkva Madonna della salute, koju i danas svaki posjetitelj Venecije može posjetiti. Ovaj blagdan ima svoje značenje, svoj smisao, ne samo zato što se pobožno sjećamo jedne tajne iz života One koju je sam Bog odabrao za Majku svoga Sina, a kao posljedicu toga i za Majku Crkve, tajne njezina potpunog prikazanja, darivanja, posvećenja Bogu, već i zato što je, prema molitvi sv. Bernarda, Marija uvijek uslišavala one koji joj se obraćaju «i nikada se nije čulo da je ikoga zapustila koji se njoj u zaštitu utekao, njezinu pomoć zatražio i zagovor zaprosio.»
Zato je opravdano moliti za zdravlje i to po zagovoru Gospe od Zdravlja, onako kako i kaže njezina pjesma: Čuj vruću molbu puka svog, o Majko naša, koju ti iz srca svog danas prinaša. U hramu tvom te pozdravlja sav puk u jedan glas, o Gospe od Zdravlja, moli za nas. U bolim’ svojim vapi te, o Gospe od Zdravlja i nadu svoju svu u te postavlja. O pogledaj ga, Majko sad i počuj njegov glas, o Gospe od Zdravlja, moli za nas. Kad žalost, tuga pohodu sad djecu tvoju tad Majko pruži nam ti pomoć svoju. Još jednom tebi vapimo svi sad u jedan glas, o Gospe od Zdravlja, moli za nas. (M. S.)Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr