Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Povratak na prethodnu stranicu      Međunarodni dan prava djeteta     

U osnovnoj školi Janjina, povodom Međunarodnog dana prava djeteta, koji se slavi 20. studenog, a pod vodstvom nastavnice Likovnog odgoja Đenete Depolo, učenici su kreirali plakat s radovima na ovu temu.
Svakome je jasno da, ako itko onda posebno djeca, trebaju zaštitu. U ophođenju s njima čovjek pokazuje svoje pravo lice. Nažalost, nema razdoblja u kojem djeca nisu bila zlostavljana i iskorištavana. To predstavlja jednu posebno tešku povredu ljudskih prava.  
Zbog toga je organizacija Ujedinjenih naroda od samog početka preuzela ovaj problem. Godinu dana nakon osnivanja Svjetske organizacije, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 11. prosinca 1946. godine  stvorila organizaciju za pomoć djeci - UNICEF. Zbog velikog umanjivanja vrijednosti životnih šansi i povreda prava djeteta kao prvi korak je donesena "Povelja o pravima djeteta" 20. studenog 1959. godine. U preambuli ove Povelje stoji rečenica koja pokazuje njezin smjer: "Čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima."
Dvadeset godina kasnije, 1979. godine - u "godini djeteta"- podnesen je prijedlog, da se ova Povelja, koja je imala manji značaj kao preporuka, proširi tako da bude međunarodno-pravno obvezujuća. 1989. godine - nakon napornih pregovora - Generalna skupštine Ujedinjenih naroda je donijela Konvenciju o pravima djeteta.
Usprkos naporima UN-a i danas u svijetu su prava milijunima djece ugrožena ili ih uopće nemaju. Milijuni djece uvučeni su u ratne sukobe, milijuni rade teške poslove, mnogi su bez ikakvih mogućnosti obrazovanja, iskorištavani na najrazličitije načine, gladuju, umiru od gladi i najbanalnijih bolesti.
Možda će odgovorni u skoroj budućnosti čuti krik djece. Možda će im probuđena savjest otvoriti oči, a i državne proračune, za potrebe djece diljem svijeta. Možda će shvatiti da budućnost svijeta i čovječanstva ne leži u moći, novcu i prestižu svake vrste, nego u smijehu i radosti sretnog djetinjstva.(M. S.)Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr