Početna stranica

|

Općina Janjina

|

Vijesti

|

Opći podaci

|

Informacije

|

Kontakt

|

Župe, crkve i groblja

Župa Janjina Župa Sv. Antuna Opata Pustinjaka u Trsteniku Crkve Groblja

Za groblja na prostoru Općine Janjina (Janjina- Sveti Stjepan, Sreser - Mala Gospa, Osobljava - Gospa od Zdravlja) sastavlja se Grobni očevidnik, evidencija o grobnim mjestima. Evidencija se vodi u digitalnom obliku po programu poduzeća Axiom, iz Čakovca.
Mole se svi koji posjeduju informacije o ukopanima na navedenim grobljima kao i mjestima ukopa da se jave u ured općine Janjina (tel.:+385(0)20-741-369, mail; janjina@janjina.hr), ukoliko to već nisu učinili.

GROBLJE NA SUĐURĐU UZ CRKVU SVETOG JURJA
(Vidi: Crkva «sv. Jurja».)
Starokršćansko groblje na Sućurju uz starohrvatsku crkvu sv. Jurja obilježavaju brojni grobovi iz čega su vidljive karakteristike nekropole. Grobne ploče odlikuju se jednostavnim plohama i svojom debljinom većom od 40 cm. To su veliki kameni blokovi iz onih vremena kad je sveti Juraj, zbog dominantnog i prometnog položaja mogao objedinjavati područje janjinskog kraja, od Sutvida do Popove Luke, od Janjine do Zabreža.
Zvonimir Bjelovučić je organizirao i procesiju janjinskog puka sa ciljem prijenosa kostiju iz grobova uokolo ruševina crkve. Kosti su po njegovoj zamisli trebale biti prenesene na groblje svetog Stjepana. Međutim, kada je procesija gotovo stigla do crkve, naglo je nastalo olujno nevrijeme i povorka ljudi se raspršila u smjeru svojih kuća u Janjini. Nevera je jednako naglo i prestala. Zamisao Zvonimira Bjelovučića nije nikad izvršena i kosti počivaju i dalje u grobovima uokolo ruševina crkve. Priču je ispričao živi sudionik procesije i ne predstavlja legendu.

GROBLJE U JANJINI UZ ŽUPNU CRKVU SVETOG VLAHA
U apsidi crkve sv. Vlaha, osobito uz oltar svetog Antuna Padovanskog i izvan same crkve, opaža se da ima više grobova, a to isto potvrđuju i zapisi matičnih knjiga umrlih. Sjeverozapadno od te iste župne crkve ograđeno je groblje sa ožbukanim grobovima (vjerojatno da ne raste trava i da, kako su grobovi u naselju, ne postanu izvor bolesti i zaraze). Na Dan mrtvih daje se odrješenje za mrtve na oba ta mjesta. Ovo groblje nekada je moralo biti veoma važno i jedino u uporabi, kada je običaj da se tu na Dan mrtvih drži misa za pokojne, a tek sutradan na Groblju svetog Stjepana. Ovaj lokalitet je nekada bio izvan janjinskog naselja, uz put prema Sreseru pa je on mogao imati neznatnu crkvicu i groblje.

GROBLJE UZ CRKVU SVETOG STJEPANA
Današnje groblje uz crkvu svetog Stjepana najviše je u uporabi i to za Janjinu, Drače, Popovu Luku i Zabreže. Taj grobljanski lokalitet izabran je zbog važnih putova koji se tu sijeku, zbog već postojećih rimskih grobova koji su nađeni, a i zato što je taj lokalitet mogao biti središnjim, ako se uzme u obzir da je bilo i naselje u Motoružnicama. Titular groblja je sv. Stjepan, a izabran je najvjerojatnije prema biblijskom opisu mučenja i smrti sv. Stjepana koji, zasipan kamenjem i umirući za neprijatelje «vidi otvoreno nebo i Sina čovječnog gdje stoji s desna Bogu».
Groblje je prošireno 1999. godine u zapadnom dijelu. Čestica zemlje je kupljena od Matka Dežulovića, Rusa. Na proširenom dijelu napravljeno je 29 novih ukopnih mjesta, od čega 5 dvostrukih.

GROBLJE U SRESERU UZ CRKVU MALE GOSPE
Drugo važno groblje, koje je danas u uporabi, je ono u Sreseru uz crkvu Male Gospe. Namijenjeno je naseljima Sreser i Dol (Jurkovići, Perčevići, Zečevići, Barači i Grbići). Ono je tu iz praktičnih razloga, a razvilo se tradicijom od doba Rima. Kod novijih iskapanja grobova pronađeni su starorimski grobovi, posebno na dijelu bliže temeljima crkve.
Blizina mora ovom groblju čini ne male teškoće, jer se dogodi da plima mora, kao i nabujale kopnene vode, podigavši razinu, dospiju u poneke grobove pa bi trebalo promijeniti način gradnje grobova (gradnjom grobova u vis) kao i proširiti groblje.

GROBLJE U OSOBLJAVI
(uskoro)


Uredovni dan i kontakt Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša


Napoleonski put Pelješac
Power Point (5.6 MB)Općina Janjina

Načelnik općine Janjina
Općinsko vijeće
Jedinstveni upravni odjel
Statut općine
Prostorni plan
Doktumenti
Javna nabava
Pravo na pristup informacijama
Proračun
Obrasci
Savjetovanje s javnošću
Uredovni dani
Pitanja vijeću
Foto album

Vijesti

iz politike
iz gospodarstva
iz kulture
iz turizma
iz sporta
iz župe sv. vlaha
iz osnovne škole janjina
iz općine
iz zavoda za vinogr. i vinarstvo
iz prostornog plana
iz ostalo

Opći podaci

Naziv "Janjina"
Položaj
Povijest
Znamenite osobe i obitelji
Demografski podaci
Naselja
Obrazovanje
Kultura
Župe, crkve, groblja

Informacije

Prometne veze
Poslovni imenik
Korisni linkovi

Kontakt

TZ Janjina
NK "Iskra" Janjina
DVD Janjina
Priča o Malom Parizu
Napoleonski put Pelješac

  Dizajn i programska podrška: www.kesovija.com

Copyright © Općina Janjina

Tehnička podrška: www.infoplanet.hr